자소
Perilla frutescens (L.) Britt, also known as Perilla, is a factory species in the mint family (LLamiaceae). It's native to Asia but has been extensively naturalized and cultivated in other regions of the world. Perilla is a periodic condiment that grows to a height of about 90 cm. The leaves are large and vary in color from green to grandiloquent, with a slightly hairy texture. The small, white, or grandiloquent flowers are arranged in harpoons on the upper part of the factory. Perilla is extensively used in Asian cookery, especially in Japan and Korea, where it's known as "shiso." The aroma and flavor of the leaves are described as slightly racy and virgin, with hints of basil and anise.They're used to flavor sushi, pickles, mists, and grilled meats, as well as to wrap rice balls.In traditional Chinese medicine, perilla is used to treat a variety of conditions similar to digestive problems, respiratory issues, and skin vexation. It's believed to have anti-inflammatory and antibacterial properties and is used in numerous different forms, including teas, tinctures, and ointments. Perilla is fairly easy to grow and can be grown in theater beds or pots. It prefers full sun to partial shade and well-drained soil but is susceptible to fine mildew, so acceptable air rotation is important.
In conclusion, Perilla frutescens (L.) Britt is a protean factory that's extensively used for its unique flavor in Asian cookery and for its medicinal properties in traditional drugs. It's easy to grow, and its leaves are used in a variety of dishes and remedies.
들깨라고도 알려진 Perilla frutescens(L.) Britt는 박하과(꿀풀과)에 속하는 종입니다. 그것은 아시아가 원산지이지만 세계의 다른 지역에서 광범위하게 귀화되고 재배되었습니다. 들깨는 높이 약 90cm까지 자라는 주기적인 조미료입니다. 잎은 크고 녹색에서 웅장하며 약간 털이 많은 질감까지 색상이 다양합니다. 작살 모양의 작살 모양의 작은 꽃이나 흰색 또는 웅대한 꽃이 공장 상부에 핀다. 들깨는 아시아 요리, 특히 "시소"로 알려진 일본과 한국에서 광범위하게 사용됩니다. 잎은 바질과 아니스의 힌트와 함께 약간 신선하고 처녀로 묘사되는 독특한 향과 풍미를 가지고 있습니다. 스시, 피클, 미스트, 구운 고기의 맛을 내는 데 사용되며 주먹밥을 싸는 데도 사용됩니다. 한약에서 들깨는 소화 문제, 호흡기 문제 및 피부 괴로움과 유사한 다양한 상태를 치료하는 데 사용됩니다. 그것은 항염증 및 항균 소포를 가지고 있다고 믿어지며 차, 팅크 및 연고를 포함한 다양한 형태로 사용됩니다. 들깨는 재배하기가 매우 쉽고 극장 화단이나 화분에서 재배할 수 있습니다. 반그늘과 배수가 잘되는 흙보다 양지 바른 곳을 좋아하지만, 미세한 곰팡이에 약하기 때문에 허용 가능한 통풍이 중요합니다.
결론적으로, Perilla frutescens(L.) Britt는 아시아 요리의 독특한 풍미와 전통 약재의 약용 소포로 광범위하게 사용되는 단백질 공장입니다. 자라기 쉽고 잎은 다양한 요리와 치료법에 사용됩니다.
紫苏
为唇形科植物紫苏Perillafrutescens(L.)Britt.的茎、叶,其叶称紫苏叶,其茎称紫苏梗。我国南北均产。夏秋季采收。除去杂质,晒干,生用。
〔别 名〕苏叶、赤苏、红苏、红紫苏、桂荏、鸡冠苏。
〔来 源〕为唇形科紫苏属植物皱叶紫苏Perilla frutescens (L. ) Britt var Crispa(Thunb.) Hand—Mazz,及尖紫苏Perillafrutescens(L.)Britt var acuta(Thunb.)kudo.的叶,单用枝则称“苏梗”
【药性】辛,温。归肺、脾经。
【功效】解表散寒,行气宽中。
【应用】
1.风寒感冒。本品辛散性温,发汗解表散寒之力较为缓和,轻证可以单用,重证须与其他发散风寒药合用。因其外能解表散寒,内能行气宽中,且略兼化痰止咳之功,故风寒表证而兼气滞,胸脘满闷、恶心呕逆,或咳喘痰多者,较为适宜。治疗前者,常配伍香附、陈皮等药,如香苏散(《和剂局方》)。治疗后者,每与杏仁、桔梗等药同用,如杏苏散(《温病条辨》)。
2.脾胃气滞,胸闷呕吐。本品味辛能行,能行气以宽中除胀,和胃止呕,兼有理气安胎之功,可用治中焦气机郁滞之胸脘胀满,恶心呕吐。偏寒者,常与砂仁、丁香等温中止呕药同用;偏热者,常与黄连、芦根等清胃止呕药同用;若胎气上逆,胸闷呕吐,胎动不安者,常与砂仁、陈皮等理气安胎药配伍。用治七情郁结,痰凝气滞之梅核气证,常与半夏、厚朴、茯苓等同用,如半夏厚朴汤(《金匮要略》)。
此外,紫苏能解鱼蟹毒,对于进食鱼蟹中毒而致腹痛吐泻者,能和中解毒。可单用本品煎汤服,或配伍生姜、陈皮、藿香等药。
【用法用量】煎服,5~9g,不宜久煎。
【古籍摘要】
1.《名医别录》:“主下气,除寒中。”
2.《滇南本草》:“发汗,解伤风头痛,消痰,定吼喘。”
3.《本草纲目》:“行气宽中,消痰利肺,和血,温中,止痛,定喘,安胎。”
【现代研究】
1.化学成分:本品含挥发油,其中主要为紫苏醛、左旋柠檬烯及少量a-蒎烯等。
2.药理作用:苏叶煎剂有缓和的解热作用;有促进消化液分泌,增进胃肠蠕动的作用;能减少支气管分泌,缓解支气管痉挛。本品水煎剂对大肠杆菌、痢疾杆菌、葡萄球菌均有抑制作用。紫苏能缩短血凝时间、血浆复钙时间和凝血活酶时间。紫苏油可使血糖上升。
3.临床研究:①用苏叶与少量生姜治疗支气管炎,按10:1的比例制成25%苏叶药液,每日早晚各服一次,100ml/次,10天为1个疗程,每两个疗程间隔3天,效果良好(湖南中医药导报,2000,6(2):16)。②以苏前芦鱼汤(苏叶、前胡、白僵蚕各5~9g,芦根、鱼腥草各9~10g,桔梗3~6g),辨证加减,治疗小儿咳嗽50例,取得了较好疗效(实用中医药杂志,1991,(3):18)。③以黄连4g,苏叶4g,吴茱萸3g,肉豆蔻5g,百合15g,乌药10g,柴胡10g,川楝子10g,太子参10g,甘草3g,组成连苏畅中饮,治疗功能性消化不良100例,具有整体调节精神神经功能,改善胃肠功能障碍,清除幽门螺杆菌的作用(湖南中医学院学报,1999,19(1):37)。④以黄连苏叶汤(苏叶30g,黄连5~6g,半夏12g,丹参15g,玉米须30g)为基础方,随证加减,治疗慢性肾衰25例,获得较好疗效(中医杂志,1994,(12):733)。此外,紫苏还可用治胃神经官能症、慢性胆囊炎、胆道蛔虫症、婴幼儿秋季腹泻、寻常疣等病。
附药紫苏梗
为紫苏的茎。性味辛、甘,微温。归肺、脾、胃经。功能宽胸利膈,顺气安胎。适用于胸腹气滞、痞闷作胀及胎动不安、胸胁胀痛等症。
'한의 > 한약' 카테고리의 다른 글
형개(한의-한약(약초)-해표약-발산풍한약) (0) | 2023.01.31 |
---|---|
향유(한의-한약(약초)-해표약-발산풍한약) (1) | 2023.01.31 |
생강(한의-한약(약초)-해표약-발산풍한약) (0) | 2023.01.31 |
계지(한의-한약(약초)-해표약-발산풍한약) (0) | 2023.01.27 |
마황(한의-한약(약초)-해표약-발산풍한약) (0) | 2023.01.27 |
댓글